Soal Jawab Kereta

S: Kereta saya selalu mengalami overheat, apakah penyebabnya? – Aman

J: Ada beberapa penyebab utama kenderaan overheat. Salah satu daripadanya mungkin radiator ada kebocoran atau kekurangan air. Kemungkinan lain ialah radiator fan tidak berfungsi atau kurang laju. Waterpump dan water jaket yang bocor juga boleh menyebabkan enjin overheat. Sila lihat di hos radiator untuk melihat tiada sebarang kebocoran. Keadaan enjin yang kurang elok (kurang compression) juga boleh menjadi penyebab utama overheat.

S: Kereta saya berbunyi apabila saya membelok ke kanan, tetapi keadaan itu tidak berlaku apabila saya membelok ke kiri. Apakah punca utama keadaan ini? – Zul

J: Kemungkinan besar driveshaft kiri kenderaan saudara mengalami kerosakan. Drive shaft boleh di tukar dengan spare part yang baru.

87 comments

Skip to comment form

  1. redzuan

    Salam,

    Saya memakai kereta kancil 660 , enjin kereta saya mengeluarkan asap pada bahagian enjin apabila ia cukup panas,saya baru tukar o ring distributor sebab minyak keluar dari situ, selepas menukar o ring tersebut, keadaan enjin kereta saya masih lagi berasap,adakah saya perlu membuat top overhall?? tolong bimbing saya,.

    1. harun

      Salam, Kenderaan yang agak lama sudah pasti seal sudah mula keras dan tidak bertindak lagi sebagai seal. Amat lah baik bila En Redzuan menukar seal distributor, tetapi tuan perlu lihat juga terdapat seal seal yang lain seperti rocker cover, cam seal dan spark plug seal jika ada.
      Saya saranan kan agar tuan membuat pertukaran seal . Top overhaull perlu dibuat jika injin tempang atau injin tidak berkuasa seperti dahulu.
      sekian

  2. KAK ZAN

    GEN2 1.3c.c.
    Signal handbreak tak padam walaupun handbreak dah diturunkan.
    Signal jalan licin menyala.

  3. Izara

    Saya pengguna waja auto.kadangkala temperature kereta saya akan naik tinggi hingga paras maksimum apabila keadaan berikut
    1) keaadaan jam.kereta berhenti terlalu lama dalam keaadaan enjin hidup.apabila temperature naik, saya terpaksa tutup aircond atau matikan enjin ataupon tukar gear dalam keadaan N.
    2) apabila lampu dipasang pada sebelah malam.apabila temperature naik, saya akan tutup lampu seketika dan temperature akan kembali normal.
    Untuk makluman, air cond kereta sejuk.
    Terima kasih.

    1. Joe

      Salam izara . apa yg perlu izara buat adalah check compression pada setiap lubang plug.. Problem apa yg saya nampak sekarang adalah head waja perlu di lakukan top overhaul.

      Sekian Terimakasih

  4. wan

    salam.. saya mempunyai wira injection 1.3, masalahnya sekarang ialah pick up kadangkala ada kadangkala tak ada time buka aircond.. apa yang kawan2 syorkan semuanya saya dah tukar tapi prestasi kerete masih lagi kurang memuaskan.. adakah di sebabkan masalah voltage tak stabil? minta tuan beri pendapat.

    1. Joe

      Salam….wan mengenai massalah wan … dah memang semulajadi kereta wira 1.3 kurang pick up . Saya syorkan agar wan upgrade ke 1.5. tu saja jalan penyelesaian.

      Terimakasih

  5. Adam Syafie

    Salam, saya mempunyai Honda Accord CB4 2.0, Masalahnya enjin yang lama sudah mengeluarkan asap putih dan perlu buat major overhaul tetapi sebab kos yang tinggi adalah lebih baik membeli 1 set enjin half cut dengan model yang sama. Bila enjin yang baru digunakan asap putih masih terhasil dan atas sebab itu saya buat general overhaul keatas enjin yang baru dipasang dengan menggantikan piston, piston ring dan lain2 tetapi masalah asap putih masih juga berlaku…apakah masalah yang sebenar dialami? minta tuan beri pendapat.

  6. acap

    bos ape name besi sebatang kt blakang myvi blah bawah yg jadi besi pemegang tayar kiri kanan tu?sy xtau name die ape…tp ade bengkel tayar kereta suruh saya tukar sebab dorg cakap x bley buat alingment tayar..dan kedudukan tayar belakang saya dari pandangan blakang mmg ade nampak lari skit…kompius!

  7. salmi

    Nak tanya harga gearbox bagi perodua rusa 1.3 second hand

  8. irwan

    salam.saya bru beli honda city tahun 2007,mase beli ok je.tp sejak akhir2 ini,ade masalah bila time saya membelok,terasa tersengguk seperti drop gear.kadang2 terasa jgk bila memulakan perjalanan apabila berhenti di lampu isyarat.

    1. Mie

      Ini maksalah Tiub angin. Cuba kamu chek tiub angin mana ada tercabut atau bocor.

  9. Niza

    salam, sy mmpunyai kete saga BLM..hampir 4 thn sy mnggunakannya, mengikut pada info yg sy terima timimg belt prlu dtukar sekiranya milage dh cecah dalam 80k – 100k kilo…tp jika saya dh mnggunakan kereta ini hmpir 4 thn, tetapi milage msh dlm lingkungan 30k to 40k..patut ke sy untuk menukar timing belt…kereta ni hnye utk kegunaan ke tmpt keje…tp skrg sy nk jln dr KL ke Muar…bagaimana…sila bntu…tq…

    1. admin

      Salam,timing belt perlu ditukar 100k atau setiap 5 tahun,walaupun milage masih rendah semasa Tempoh 5 tahun ia perlu juga ditukar kerana getah tersebut mungkin sudah merekah.lagipun kos menukarbtiming belt sangat murah jika dibandingkan dengan kos overhaul engine juka belt putus semasa memandu.

  10. zaim

    harga alternator bgi viva 850 berapa?

  11. Fakhrul hafizy Che Atzaha

    assalamualaikum encik, tumpang tanya, saya pakai Mercedes-Benz C240 2001. Kereta saya kurang pick up masa pecut dan masukan gear 1 ke gear seterusnya agak kasar. adakah sebab minyak gear kotor? satu lagi kereta saya bila terlanggar bonggol dan membuat selekoh ada berbunyi sikit.. apabila saya membrek ketika laju dalam 100KPH dia bergegar.. boleh bagi jawpan untuk soalan saya yaa encik.. satu lagi Pada pendapat encik mercedes macam saya ni semoleknya pakai ron97 atu 95? dan apa beza antara minyak shell dgn petronas? Sekian wasalam

  12. fadzil

    Saya mengguna viva auto..sy baru menukar plat break. Keadaan tyr juga bagus. Tapi kenapa selepas menukar plat break tersebut tayar kereta saya berbunyi seperti berdesing terutama klu selepas membelok sebelah kiri.. Dah berapa mekanik saya pergi semua kata tiada masalah..

    1. Mie

      EN.. fADZIL… Cuba kamu chek break lining..ada calar tak. Selalu nya klu break lining habis sungguh, ia akan terjejas pada lining. Mungkin calar. Atau kemungkinan pam akan jem disebabkan piston break telah keluar banyak.

  13. Gaara87

    Apsal kete susah nk masuk gear 1 n 2,,, bile msuk gear reverse de bunyi gukkk…?knape ye….?satria neo…

  14. CT

    Assalamualaikum encik, tumpang tanye, saye mempunya sebuah wira 1.5 tetapi ade masalah…
    1. kereta kurang pickup…ade komen saye bace suruh tukar flywheel…pendapat encik bagaimana?
    2. ada masalah bau petrol daripada enjin tapi dalam kerete x berbau…hanye berbau dari luar…
    3. bile naik bukit,kereta saye akan jadi perlahan dan susah mendaki bukit…
    4. air radiator saye cepat kotor dan saye kurang berpuas hati dengan suhu kereta saye yang mencapai temperature tahap 3…perlu ke saye menukar paip host air saye?
    harap encik dapat memberi komen terhadap masalah saye ini berserta harga…terime kasih…

  15. zakk

    assalam..minyak enjin kluar dari driveshaft..kenapa ek? sy gune kancil 850..

  16. chang

    salam…nak minta tolong sikit…saya menggunakan kereta honda civic eg8 auto dan masalah kereta saya tu apabila saya pasang aircond dan masuk gear drive, timing kereta tu terus turun sampai enjin kereta mati …blh tlg bagitau saya apa masalah sebenarnya sampai boleh jadi mcm tu…tq :D

  17. azahari

    Salam… honda accord s86 saya ada leaking dekat power steering pump dan mengeluarkan bunyi.. sebelum ni kalau minyak power kurang sy tambah.. baru2 ni ada isyarat lampu bateri berkelip2.. tp sekejap sahaja isyarat tu hilang… semalam saya dapati alternator saya berasap dan kadang kala ada keluar api spark dr altenator.. mungkin terkena percikan minyak power stering yg leaking.. berapa kos untuk repair power stering pump ? Alternator perlu tukar skali ke?

  18. malinligap

    hai..saya ingin mendapatkan sedikit maklumat mengenai kereta kancil 660 saya.asalnya bila jalan semput semput.mekanik cakap contact rosak dah d tukar.masalahnya..kenapa dia punya meter 1000xmin tidak stable.sekejap tinggi skjp rendah..apa punca punca? biasanya sebelum ini maintain je meter ya..harap pakar pakar enjin ini beritahu saya.

  19. aida

    Hi,
    Saya pengguna viva elite auto. Baru-baru ini saya hantar kereta untuk servis kali kedua 6K. Selepas servis kereta saya bermasalah dimana apabila brek ia akan berbunyi seperti berdengung. tp keadaan ini berlaku sesekali, pada mulanya berlaku dikawasan selekoh tetapi sekarang brek dijalan lurus juga masih berbunyi. bila hantar balik ke tempat servis katanya tiada masalah. sy sebagai pemandu baru bimbang jika dibiarkan ada masalah lain pula. harap dapat bantu saya.

  20. adeli

    salam tuan.. sy nk tnya tntng masalh gear box iswara.. myk leaking di lubng drive saft sblh kanan.. akibat calar smasa nk mmbuka drive saft.. mslahnya skrg myk kluar kt situ…dh bnyk kali tukar oil seal.. tp leaking gk.. trmasuk la dh ltk gam casket.. tp stay bocor.. harap dpt mmbantu..

  21. a mar

    Salam..saya nk tanya sikit,saya penguna iswara 1.3 manual,ape akan jadi kalo saya tukar structure 4 1 dan paiping 4 inci keseluruhan???

  22. liana

    salam…saya baru pkai kereta myvi se 1.5..baru amek 5hari lepas..dlm masa 2hari tu ada bunyi ckit bla bukak ekon n jalan lama..napa jadi mcm 2 eh?? sedangkan keta baru.

  23. fazz

    Salam…saya penguna kancil 660..masalah kereta saya ni,,,bila start ok je,,,kalau buka aircond,signal,api semua nya jadi slow n malap,,pastu jalan pun kene slow gak cuz smua jadi berat….boleh encik beri kepastian kenapa kreta jadi camni..risau jugak..cuz dah tuka battry

  24. fairul

    kereta kancil 850.
    masalah- bunyi kedek.kedek.kedek kuat bila jalan. bunyi lebih kuat bila jalan perlahan. bunyi makin kurang bila bawak laju. apa masalah nya. saya tak rasa dari drive shaft

  25. noh

    salam..
    kenape dah masok gear D tak boleh jalan n lampu natural pun x menyala

    waja auto malang

  26. iskandar

    Nak tanya berapa kos upah tukar blok wira 1.3 kpd wira 1.5

  27. za

    hai..sy nk tanya. sy pakai kia picanto auto 2005, meter myak naik lebih tggi dari 2, walaupun dah bhenti. apa yang perlu buat.

  28. irdinahani

    salam..saya nak tanya,saya start keretakancil model 660 saya tba2 suhu panas kereta saya naik apakah puncanaya tangki enjin ok xjatuh air tapi d bahagian timing belt ada air jatuh..tolong bimbing saya untuk memperbaiki kereta saya dan apakah part yang perlu d ganti

  29. Khairul Azli

    Saya mempunyai merc benz c180 thn 2006, semasa memandu atau tekan paddle minyak ada bunyi mcm ekzos bocor.. Enjin bunyi agak kasar seperti enjin motorbot. Selain itu, jika berlaku kesesakan semasa kereta bergerak perlahan semasa tayar bergerak ada bunyi shrek.. Adakah drive shaft problem?

  30. djemie

    Honda city 2004 saya ada masalah lampu rendah tak menyala… mentol ok.lampu tinggi ok.fius ok.apa puncanye? Pening ni…..

  31. lina

    adakah pemasangan tv di dalam kereta akan mengganngu wiring tanda tanda amaran seperti minyak bocor dan sebagainya?

  32. Sukri

    Assalamualaikum
    kereta saya baru merempuh banjir dalam 1 meter.apakah kesan pada kenderaan jika tiada apa-apa yang dibuat pada kereta dalam jangka masa beberapa hari selepas insiden itu

  33. jai

    minta maaf saya mau tanya transfer gear isuzu bighorn auto dengan manual samakah?

  34. Edwan

    Acond Kelisa 2004 panas bila keta tak jalan, klu bwk laju sejuk. Dah repair byk kali tkr compressor, psg kipas tmbhn tp mslh masih sama. Mohon bantuan tuan

  35. wan

    Salam..nk tanya,kalau nk beli keta trpakai memg kena byr untuk insurans n roadtax jgk ke wlaupn keta tu dh ada insurans n roadtax yg blm tmt tempoh?

  36. shukeri

    Kereta grand livina saya ada masalah gearbox auto, gearbox tersebut telah diganti tp masalahnya gear 4 auto tak masuk, sekali lg gearbox diganti namun masalh yg sama jg, saya ingin kepastian apakah masalah yg sebenarnya

  37. Mat Kay

    Jenis kereta: Kereta Wira 1.5 Manual ( Fuel Injection)
    Masalah: Bila jalan jauh ( atas highway ), dalam cuaca panas, pada kelajuan 100 – 110 km/h, biasanya melebihi 45 minit… suhu kereta akan mula naik secara perlahan2 dari 2 “bar” (normal) ke 4 “bar”. Bila melalui kawasan hujan lebat, suhu akan turun balik ke 3 bar atau 2 bar.
    Bila check tangki simpanan air, tiada sebarang kekurangan air. Maknanya, tiada kebocoran.
    Kipas berfungsi dengan baik.
    Aircond kereta juga berfungsi dengan baik.
    Suhu juga akan turun apabila kelajuan kereta dikurangkan ke 70-80 km/h.
    Perkara ini tidak berlaku jika melalui jalan biasa dengan kelajuan 70-80 km/h.
    Biasanya suhu naik hanya berlaku ketika jalan jauh terutama ketika menaiki bukit tinggi seperti di lebuhraya KL-Karak, Lebuhraya Timur-Barat dan jalan Simpang Pulai ke Cameron Highland.
    Boleh sesiapa dapat memberi nasihat?

  38. joe

    kereta honda accord s86 saya selalu overheat kalau dipandu menaiki bukit seperti ke cameron atau secara pic-up,kalau dipandu secara biasa tidak berlaku overheat dan air pun tak kurang

  39. azri mohammad

    assalam..sy nak tanye berkaitan aircond..apa sbnrnye yg masalah kalo kipas aircond kadang2 pusing,dan kadang2 tak pusing..dan biasala,kalo dah pusing baru rasa sejuk,kalo tak pusing panasla pulak..yg kedua kalo ada bunyi berenti2 kat kondenser aircond,apa masalahnye ye bro..thanks 4 info..

  40. Mat Kay

    mengapa temperature naik apabila kereta sedang menaiki bukit seperti lebuhraya karak dan juga selepas 1 jam perjalanan di atas lebuhraya dalam cuaca panas.

  41. kamal

    Salam.. Saya guna kereta proton saga lama.. Dua hari lepas semasa mendaki bukit parking shopping complex, saya tersilap guna gear 3.. Tiba tiba kereta berasap dan bau hangit.. Saya tunggu dua jam pas tu kereta boleh bawa mcm biasa.. Adakah bahaya? Apa masalah sampai berasap?

  42. Aziz

    Ass’m,
    Apakah kesan prestasi injin kenderaan terhadap penggunaan button `overdrive’ jika di ‘on’ atau ‘off ‘?
    Jika button tersebbut tidak pernah digunakan, adakah terdapat kesan terhadap prestasi injin?
    Wss’lm.

  43. poksu

    kereta gen 2 sya xblh msuk gear?
    pum clucth dh servis,
    tp pedal clucth tekan berat

    1. poksu

      apabila tekan minyak dlm gear 3,kereta gen 2 sya naik lampu cek injin dan suhu naik full,
      kalau off suis mse kereta berjalan,pas 2,on balik suhu turun,tp lampu cek injin tetap nyala

  44. Mardzuki bin Darus

    Salam, Saya ada membeli kereta terpakai selepas urusan perjanjian jualbeli saya pun pergi mengambil kereta tetapi pihak usedcar meminta bayaran Insuran RM573.65, Tukar nama RM350.00, Invoice RM350.00 (sbb pinjaman bank dan Puspakom RM150.00, Adakah saya perlu membayar semua bayaran tersebut atau pihak usedcar yang perlu membayar kerana tidak ada perjanjian sebelum membeli kereta tersebut. Terima kasih

  45. Mardzuki bin Darus

    pembetulan email: zuki9361@gmail.com

  46. halim

    nk tanya sy baru je beli honda city tahun 2007.masalah kereta ni bila gostan kadang tersengguk bunyi ‘duk’.pastu bolek gerak cam biasa.pastu kalau gear dlm keadaan D [auto],kereta perlahan nk berhenti.,kadang2 mcm berhenti tersentak.tq

  47. dalila

    Salam sejahtera, saya nak tanya kenapa kereta saya kalau brake dia berbunyi nyaring, eiikkkk, kalau nak berhenti kat traffic light tu dari jauh dah brake kan, sepanjang nak kita brake tu dia berbunyi, saya guna kereta saga blm auto, saya dah tukar brake pad 3 kali, saya tukar pump brake, minyak brake, skimming disc brake dah dua kali, stil berbunyi lagi, saya dah buat kat bengkel biasa 2 kali, masih berbunyi dah buat kat proton servis pon berbunyi lagi. kalau saya biar kan ada effect x? rasa dah kecewa sangat banyak kali buat still berbunyi

  48. wira 1.3

    assalamualaikum..saya ada wira 1.3 fuel injection,bila start keta dan biarkan injin idup time parking ok je.bila drive sl0w 50/60km pun masih ok,tp masalahnya bila nak laju je injin pndai semput2 dan slalu mati..harap tuan dapat membantu

  49. usop

    Salam..sy pakai kereta wira karburetor 1.5.. kereta kurang pickup..adakala terasa ringan dan sebaliknya..setelah menukar kepada clutch 1.8 keadaan sama sahaja..apakah masalah kereta sy. Harap dapat bantu. Tq

  50. wan ali wan ahmad

    Saya mempunyai pajero 2.8 intercooler.saya nak tanya.kenapa kereta saya mati semasa tengah driving

  51. kelipkelip

    salam, kenapa kereta saya (persona ) lepas matikan enjin kluar asap kat area enjin tu , baru servis dan tukar barang mcm2 kat proton. sebelum tu ade leak minyak kat area enjin tu. masa enjin on, x nampak pulak asap tu

  52. zulkifli bin haron

    Assalamualaikum…
    Kalau tuko clutch PSavvy 2005 brp kos upah.? Harga clutch ?
    Mekasih tuan admin….

  53. aira rosie

    Salam, sy nk tnye, sy bru bli kereta saga sv cvt flx pada 2 minggu lepas, selepas tu sy cube try tuning engine sndiri nk bg pickup, lpas wat reset tuning, sy test kereta sy brhenti kt satu jalan then sy msok gear D. sy tekan pedal minyak rapat dan engine mengaum kereta meluncur shingga rpm7000, setelah beberapa hari, kereta sy slalu bunyi berdesing, adakah berlaku kerosakan pada kereta selepas saya berbuat demikian, cara ni sy ikot dr satu blog, skrg sy risau adakah kereta sy akan mengalami masalah?

  54. Azian

    Salam, saya nak tanya saya beli kereta alza tahun lepas tapi baru service 2 kali. sebab saya ada kerata satu lagi untuk ke tempat kerja. bila sudah cukup tempoh sales perodua suruh hantar service sedangkan millage belum sampai 10,000 tapi sudah melebihi masa. jadi mana yang perlu saya ikut. adakah kerata akan rosak jika tidak selalu jalan dan tidak selalu service? terima kasih.

  55. shaiful

    assalam..sy guna kereta Kia Spectra model tahun 2005.masalah kereta sy skrg ialah..break kereta kurang berfungsi n keras,timing tinggi rendah,kadang2 bila nak masuk simpang, tekan minyak n minyak macam tak naik..masaalah ni berlaku bila sy buka aircond saja..tapi bila tak buka aircond pun kena juga..tapi jarang2..

    banyak benda dah buat..tapi sama je..

  56. hanif

    Salam..saya nk tanye…kereta wira aeroback SE 1.5 tahun 2004…masaalahnye ialah bila saya bawa kereta dan mahu tukar ger engine kereta tiba2 mati…bila start hidup semula…apakah masaalah kereta saya.

  57. paihgyver gyver

    Mcm mne hendak rendahkan clutch myvi se 1.5..yg asal terlalu tinggi..
    Tye dekat mekanik perodua dia kate xblh sbb clutch pkai minyak

  58. faizalfms

    Salam..saya ada satu pertanyaan. Pening kepala dh memikirkan sebab apa. Baru2 ini kereta wira saya overheat. Saya dah tukar radiator baru, sama jgk. So saya bukak dan tak pakai thermostat kerana hose atas panas dan hose bwh sejuk. Tapi masih hose bawah sejuk. Utk pengetahuan bro, saya dah flush air di dalam enjin dan dah habis semua air kekotoran keluar. Tolong bagi pendapat bro. Teruma kasih

  59. nadya

    salam…

    sy guna kereta kancil manual 850…sy nk tanya bila sy guna gear 5 je mst ada bunyi nyaring…kenapa yer???sbb gearbox ke?belting ke?bearing????lg 1 kereta sy overheat…mse reapair dlu mekanik ckp radiator sumbat so da ganti baru tp still sama jgk….bila on aircond temperature turun…bila off aircond temp naik balik….minta penjelasan…..

  60. R_Yna

    Hii… saya baru beli kereta grand livina second hand tahun 2008. Used car cakap warranty 2 minggu. kalau saya nak suruh check keadaan kereta ade apa-apa masalah. Berapa charge yea.. Please inform

  61. soguntung kinna

    Salam.. Sy guna kereta gen2 1.6 model tahun 2006. Masalah kereta sy ialah bila dah start engine ada bunyi kedek kedek kedek.. Tapi bila dah jalan bunyi tu sekejap hilang kemudian datang balik. Sekejap bunyi kedek kedek tu kuat kejap lg slow. Apakah masalah kereta sy? Harap dapat bantu.

  62. zaidi

    Salam,maaf saya kurang arif tentang kereta.. saya guna kancil 660.. masalah saya ialah apabila saya tekan pedal clutch, ada bunyi mcm angin bocor.. boleh tuan bantu saya apa saya harus lakukan.. terima kasih..

  63. Wendy

    Saya Ada kereta Perdana Sei tahun 2007 masalah kereta saya bunyi ketek2 bila Jalan pelan atau pun laju so saya ingin minta pendapat otai2 yang pakar dengan masalah nie?

  64. haidi

    salam..sy guna kereta waja thn 2004..masalah yg sy alami ialah
    - semasa kereta sdg jalan signal ‘check enjin’ menyala dalam 2-3 saat, kereta masih blh bjlan sperti biasa..bila matikan engin, lampu check enjin x menyala dan kereta pon x hidup.
    - timing kereta x menentu naik dan turun apabila bukak aircond..
    mohon yg pakar untuk membantu masalah saya..dah mcm2 buat tapi sama jugak

  65. gerangkong

    Salam..selama petang..sy nk tnye pasal krete sy nie..sy pkai krete waja..msalh krta sya ni plug xd spark crank sensor dh tkar

  66. shahrul

    Driveshaft saya masih brbunyi walaupun sudah di tukar?

  67. mary

    Salam, sy pakai kete waja tahun 2006 beli. Sebelum ni xde masalah skrg ni ade bunyi dengung bila start enjin. Ingatkan bearing tp bila cek kat pomen suruh tukar absober dulu, bearing kemudian. Ada kemungkinan tayar prob jugak sebab tayar lekuk kat tengah. Tapi masalah skrg bila start enjin je dah bunyi dengung, adakah masalah dalam enjin?

  68. sally

    nak tanya ni..saya dah tekan pedal minyak kereta sampai habis tapi kereta tak jalan dengan laju. nak2 pulak dekat bukit lembat gila . then bila saya tekan minyak bunyi kereta tu macam bergelodak. kereta saya kancil 850 tolong saya

  69. emmy

    Assalamualaikum w.wb…

    Sy guna wira 1.5 manual…masalah kereta sy ialah, klu kereta sy dihidupkan dlm keadaan enjin panas kereta akan mengerang sendiri walaupun saya tidak tekan pedal minyak.bole x terangkan kenapa ia berlaku?

  70. siti

    salam,
    saya pengguna kereta perodua myvi se 1.5. kereta saya ade masalah warning lampu kereta. sebelum ni kalau tak tutup lampu kereta die akn ade bunyi warning selepas cabut kunci kereta. sekarang ni dah tiada bunyi alarm tu. mohon pakar utk explain kenapa jadi cmtu. Thanks

  71. shah

    Kereta Myvy…Bila start enjin xleh masuk gear walaupn dah pijak clutch tp bila off enjin dapat lak masuk gear..ape masalah die? gearbox or clutch…

  72. erin yoi

    salam…i nk tanya apa masalah klu enjin kereta kuat bergegar…sebelum tu 2 hari lps i ganti teming bett..adakah di sebab kan tu?

  73. Jorrey

    Nak tanya wira 1.3 saya selalu ada masalah dengan muncul check enjin kat dpn meter. Enjin ok masih jalan kenapa ya.

  74. faizal

    salam…

    saya ada sebuah iswara, semasa saya panas kan enjin bateri ok je cabut soket beteri kereta pun keta hidup elok je, tetapi apabila berjalan, dengan pelahan je bateri akan jadi low dan kereta kan lemah dan pernah mati, untuk makluman dah 2 kali saya tukar elternator tpi masih mcm tu je..apa agaknya masalah

  75. ummar

    salam..boleh tanya sikit..saya ada sebuah perdana engine 4g63t(EVO3)…KERETA SAYA TIBA2 TAK BOLEH START..KALAU BOLEH PUN DIA JADI MACAM SEMPUT2 20SAAT LEPAS TU MATI..TAPI ADA SEKALI DUA SAYA CUBA START DIA OK..BILA MATI ENGINE START BALIK DI JADI MACAM TU SEMULA…SAYA DA PERIKSA PIPING TAKDA PUN TERCABUT..MINTAK TOLONG BANG..PENING DAH NI..DA 3HARI TESADAI

  76. rahimi

    assalamualaikum.. nk tye.. kereta wira 1.5(a) injection sy yg kuar asap itam berkepul siap bau ptrol di ekzos (kalo light dgn lighter, terus menyala kt ekzos), apa sbb? boleh baik ke klo angkt head? tye sbb keta dh dlm bengkel kt kuantn.. pomen nk angkt head hari esok.. mslhnya, x ada asap putih pn.. x mkn myk itam pn.. tp myk petrol, kedarah kaw2.. rm1/km.. adoiyai.. tq, tuan.

  77. ina

    Salam,sy guna kereta kancil 850, nape stiap kali sy cuci keta msti da minyak kuar dkt bhagia tayar dpan.. n nape break keta kerap xbrpa mkn walaupn 2x dh bt..

  78. ina

    Salam, sy guna kereta kancil 850, setiap kali basuh keta da minyak kuar dkt bhagian tayar depan, dan break kerap xbrpa mkn walaupun dah 2x baiki.

  79. mior

    salam…sy memakai kancil 660 dan baru tukar ring piston dan buat top overhaul sekali ganti plak,contactpoin,kondenser dan menukar penapis angin kpada asal…sebb sebelum ni memkai penapis angin yg berbntuk kon 2…tetapi masalah sekarang enjin menjadi sperti sebu dan tidak ad tenaga sy rasa lg teruk dripada yg asal…timing pun xmenentu dan exzos meletup-letup…ap masalahnya lg yer…??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>